E factura din 2024: ce noutati aduce OUG 115/2023?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Reglementarile referitoare la E factura au fost dinnou modificate prin OUG 115/2023.

Mai jos este o sinteza a acestor modificari:

1.Termenul limita de transmitere

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor electronice în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art 319 din Codul fiscal (adica 20 a lunii urmatoare).

Anterior acestei modificari, termenul era exprimat in zile lucratoare, nu calendaristice.

2.Exceptari de la obligatia transmiterii e factura

In lista de exceptii se includ:

  • livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane impozabile care nu sunt stabilite și nici înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 266 alin. (2) și, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;
  • livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare
  • prestările de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile în România conform art. 319 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Retinem deci ca facturile simplificate NU se transmit in RO e-Factura.

3.Se modifica amenzile la nerespectarea obligatiei de transmitere/primire e -factura

Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii infracțiuni, următoarele fapte:
a) nerespectarea de către emitentul facturii – persoană impozabilă stabilită în România a obligatiei de transmitere prin e-factura – sanctiune: amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.
b) primirea și înregistrarea de către destinatarul – persoană impozabilă stabilită în România a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără respectarea obligatiei de transmitere prin e-factura -sanctiune: amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.
c) nerespectarea termenelor limita de transmitere – se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

4.Se amana aplicarea amenzilor

Daca in varianta initiala aplicarea amenzilor nu se facea pana la 31 martie 2024, acum acest termen este prelungit pana la 1 iulie 2024.

Cu alte cuvine, amenzile se aplica doar incepand cu 1 iulie 2024.

5.Prevederi in cazul in care nu functioneaza sistemul e factura

În situația în care sistemul național de transmitere nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.
In aceasta situatie se aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015,adica se transmite factura in mod clasic, cum se facea si inainte de a exista e factura, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, a facturilor electronice emise.
Perioadele de nefuncționare a sistemul național vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor.

Citeste si: Sinteza noutati fiscale 2024 aduse de OUG 115/2023


Articole similare

Comentariul tau aici